fbpx

+36 20 551 1013 1133 Hegedűs Gyula utca 92.

Hogyan készül a koffeinmentes kávé?

Ismét egy érdekes téma, ami elgondolkodtató. Persze a mai tudomány már nagyon fejlett, így mindenre van megfelelő technológia, eljárás. De mégis hogyan vonják ki a koffeint, egy kávéból, ami azért jócskán tartalmaz élénkítő hatású anyagokat? Itt megemlítendő, hogy nincs olyan kávé, ami 100% koffeinmentes. Minimális koffeintartalma minden esetben van, de míg egy presszókávé 45-90mg koffeint tartalmaz, ennek a koffeinmentes változata 3-6mg.

 

Hogy is vonják ki a koffeint

A koffeinmentesítést, a kávészemek pörkölése előtt kell elvégezni, mivel pörkölés közben változik a szemek szerkezete.
Vajon minden cégnek van koffeinmentes terméke, vagy ez is egy olyan eljárás, amit csak páran tudnak alkalmazni?
Tudtad, hogy Európában 5 cég foglalkozik csak a koffein kivonással?
Három eljárás létezik, a koffein kivonására a kávéból, mindegyiket a zöld kávéból vonják ki:

 • az oldószeres
 • széndioxid segítségével
 • swiss water nevű eljárás

 

Eljárások, lépésről lépésre

 • Oldószeres:
  Ez az eljárás a legtakarékosabb, ha az anyagi szempontot vizsgáljuk,ezért a legelterjedtebb is. A zöld kávészemeket hőkezeléses eljárással (gőz formájában) kezelik, majd ez után áztatják be az oldószerbe, majd a koffein ezzel lép reakcióba. Ennek az eljárásnak azért vannak hátrányai is, az oldószer miatt, nem csak a koffein oldódik ki a kávéból, hanem az értékesebb hatóanyagok is. Az eljárás végével a szemeket kiszárítják, és újra zsákokba töltik.

 • Széndioxid segítségével:
  Ez az eljárás a legköltségesebb, pont ezért a prémium kávéknál használják. 
  Ebben az esetben, széndioxid segítségével vonják ki a koffeint, úgy, hogy a széndioxidot megfelelő halmazállapotba hozzák. Ez az állapot az, amikor a gáz, és a folyékony halmazállapot között van. Ez olyan gépekkel lehetséges, amik megfelelő nyomást hoznak létre, melyek ezt az állapotot segítik elő.

 • swiss water nevű eljárás:
  Szintén a költségesebb eljárás közé sorolható, ez miatt, ezt az eljárást is 
  csak a minőségi kávéknál használják. Ez a legszimpatikusabb, mert ez környezetbarát módszer. Szintén áztatásos eljárás, de ez esetben, nem oldószer segítségével, hanem aktív szénnel történik a koffein kivonása.

 

Kik fogyasztanak koffeinmentes kávét

Manapság egyre többen vannak, főleg idős korban, akik az egészségük miatt nem ihatnak koffein tartalmú italokat. Ezekre az emberekre gondolva fejlesztették ki a szakemberek, azt a kávéspecialitást, ami már nem tartalmaz koffeint.

Sokan egész fiatal koruktól kezdve fogyasztanak kávét. Először sok tejjel, aztán egyre csökkentik a tej mennyiségét, míg felnőtt korukra már elhagyva, van, aki feketén issza.

Mivel tudjuk, hogy függőséget okoz, az évek során hozzászokunk, hogy kávézunk, naponta akár 4-5 alkalommal is. Igaz, van, aki csak megszokásból a napszaknak megfelelően, vagy csak az íze kedvéért.

Idős korban, mikor már sok problémával küzdünk, legyen az szívprobléma, vagy érrendszeri, már nem ajánlatos a koffein, jobban oda kell figyelni magunkra.

Ez a fajta speciális kávé segítségével, már azok is élvezhetik a kávézás örömét, akiknek nem megengedett egészségügyi okokból kifolyólag.

kávé hogyan készül koffeinmentes

Ne maradj le kedvezményes tanfolyamainkról!

barexpert

});})(jQuery);
Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.