fbpx

+36 20 551 1013 1133 Hegedűs Gyula utca 92.

Hány kávét ihatok egy nap, ami még nem okoz problémát?

Szerintem nagyon kevesen vagyunk, akinek a fejében megfordult az, hogy kiszámolja, valójában mennyi a napi koffeint bevitele?! Be kell, hogy valljam, még nekem sem! Te tudod, hogy mennyit lehet egy nap fogyasztani? Na, a következőkben erről is írni fogok.

 

Hogyan hat a szervezetünkre a koffein, mennyi koffeint fogyaszthatok


Egy átlagos ember, 200-300mg koffeint fogyaszthat naponta összesen. Az mindegy, hogy étel, vagy ital formájában, az összérték számít. Élénkítő hatású a szívre, idegrendszerre egyaránt. Ami mindenképpen említésre való, hogy fokozza a vese működését, ezáltal a vizelet kiválasztást is.

De most joggal kérdezheted, hogy mennyi egy kávé, vagy cappuccino koffein tartalma?

Pár italt megemlítek, hogy segítsek a számolásban:

  • presszókávé 45-90mg
  • hosszú kávé 80-170mg
  • 3dl Cola 30-40mg
  • fekete tea 20-80mg
  • zöld tea 5-40mg

 

Mi történik, ha több koffeint fogyasztok egy nap

Mint említettem, a koffein fogyasztás felső határa, a 300mg. Azért ezt mindenképpen érdemes betartani, mert a túlzott koffein fogyasztása ártalmas is lehet!

Ezt én is átéltem, saját tapasztalatomat tudom megosztani veled. Egyik évben nyáron a Balatonnál dolgoztam, egy étteremben. Nappal dolgoztam, este a barátokkal szórakoztunk. Persze pár nap után kiderült, hogy alvás nélkül nem megy! Megpróbáltam ezt kávéval, colával egyensúlyba hozni, de rájöttem, nem lehet. Egyik délelőtt rosszul lettem. Remegtem, hányingerem volt, szédültem. Saját káromon tanultam meg, hogy csak mértékkel szabad koffeint fogyasztani, és az alvást semmi nem helyettesítheti!

 

Kik fogyaszthatnak koffein tartalmú ételeket-italokat

Természetesen, csak felnőtteknek ajánlják a kávét, amivel egyet kell, hogy értsek.

De arra senki nem gondol, hogy mi van a gyerekekkel? Nem is gondolnánk, de akarva akaratlanul, ők is fogyasztanak koffeint. Mindenképpen figyelni kell rá, hogy mennyi colát, energiaitalt, csokit esznek egy nap, mert ezek is mind, még ha csak kis mértékben is, de tartalmaznak koffeint.

Még az anyatej is tartalmazza a bevitt koffein egy részét, így a pici babák nyugalma érdekében, itt is rendkívül fontos, hogy figyelmesek legyünk!

 

Mi tartalmaz még koffeint

Fentebb már említettem az italokat, és azok koffein tartalmát.

De mi van az ételekkel, amit nap, mint nap fogyasztunk, mik tartalmaznak élénkítőt? Ha már megeszek egy szelet csokit, az is tartalmaz, fajtától függően 60-90mg koffeint. Itt említésre méltó, ha már édesség iránti vágyunkat szeretnénk csökkenteni, tegyük azt tejcsokoládéval, annak azért alacsonyabb, 20-30mg a koffeint tartalma. Ha egy pohár kakaót iszunk, annak azért alacsony, körülbelül 3mg-ot tartalmaz. A jó minőségű keserű kakaóporok, amiket süteményekhez használunk azoknak, elég magas 70-80mg közé tehető a koffein tartalma.

Tehát mindenképpen oda kell figyelni, mikor, és mennyit fogyasztunk ezekből az élénkítő hatású ételekből, italokból, hogy egészségünket megőrizve, de bátran ehessünk, ihassunk a számunkra kedvelt élelmiszerekből.

kávé ihat egy nap naponta hányat megihat probléma sok kávé túl sok

Ne maradj le kedvezményes tanfolyamainkról!

barexpert

});})(jQuery);
Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.