fbpx

+36 20 551 1013 1133 Hegedűs Gyula utca 92.

A kotyogós kávé elkészítési trükkje!

álasszunk bármilyen kávéfőzőt is, ami minden esetben meghatározó, az a jó minőségű kávé. A kotyogóval való kávéfőzés mindenképpen egy kis odafigyelést igényel. Te tudod, hogy hideg, vagy meleg vizet kell a kotyogóba tenni?

Én ez idáig nem is foglalkoztam vele, csak beletettem a tartályba a vizet, megtöltöttem őrölt kávéval, és már fel is tettem főni. Viszont miután utána olvastam, végiggondoltam, rájöttem teljesen rosszul főzöm a kávét! Szerinted, te helyesen főzöl kávét?

 

A helyes kávéfőzés

Tehát, az első legfontosabb dolog, a megfelelő kávé kiválasztása!

A második, hogy a víz hőfoka megfelelő legyen. Forró, 90-95°C körülinek kell lennie.

Ha hideg vízzel töltöm fel, akkor túl sokáig melegszik, de ez idő alatt, a kávé viszont kiszáradhat, megéghet, ezáltal az íze keserű lehet. Bevallom, néhány alkalommal ez elő is fordult velem, de nem tudtam miért?!

Ezt figyelembe véve, minden esetben forró vízzel töltsük fel kávéfőzőnket! Minél hamarabb átfőzzük, és tálaljuk, annál kevesebbet veszít az élvezeti értékéből.

Attól függően, hogy min főzzük a kávét, arra is figyeljünk, hogy mekkora hőfokon.

Egy gáztűzhely esetében, ez azt jelenti, hogy a legkisebb gázégőn ajánlatos, és közepes lángon kell lennie.

Ha túl nagy a láng, és a kávéfőző alja mellett ég, elveszti a tűz az erejét, akkor tovább fog tartani, és feleslegesen mellé melegítjük, helyenként az is előfordulhat, hogy a nagy láng, a fülét megolvassza, de a kávénk ettől még nem fog lefőni, csak kiszárítjuk kávénkat.

Persze az se jó, ha túl kicsi, mert akkor lassabban fő, nem fog kellő nagyságú nyomás keletkezni, kisebb erővel tud a víz távozni a kávénkon keresztül, így ez sem lesz megfelelő számunkra.

Ezeknek az ismereteknek a birtokában, biztos, hogy megfelelően fogod tudni használni a saját kotyogódat!

 

Mi alapján döntsem el, melyiket vegyem

Manapság már sok cég gyárt kotyogót, így a választék elég nagy.

Árkategóriában is elég széles a paletta, de azért érdemes itt is egy kicsit drágábbat venni, nem pedig a legolcsóbbat. Tudod, ebben az esetben is számít a minőség…

Amit még a kotyogós kávéfőző vásárlásánál figyelembe kell vennünk, az az, hogy hány személyre szeretnénk egyszerre kávét főzni. Létezik belőle 2,4,6 személyes változat.

Persze egy nagytagú család egyértelmű, hogy nem fog kisebbet venni, de a szakértők szerint a legpraktikusabb, a 4 személyes változat. A közepes méretűnek, nem túl nagy a víztartálya, így viszonylag hamar lefő a kávé, kevesebb ideig halad át a víz az egy adagnyi kávén, így a csersavak, és azok a káros anyagok, amik rontanának a kávé minőségén, még nem főnek ki.

kávé kotyogós elkészítés trükk

Ne maradj le kedvezményes tanfolyamainkról!

barexpert

});})(jQuery);
Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.