fbpx

+36 20 551 1013 1133 Hegedűs Gyula utca 92.

Terhes nőként ihatok kávét?

Amit mindenképpen figyelembe kell venni, hogy kinek milyen a szervezete, kinek mit ajánl az orvosa? Van, akinek kimondottan javasolják, hogy igyon meg reggelente egy kávét, vagy a nap folyamán is akár, mert alacsony a vérnyomása, de persze előfordul az ellenkezője is.

Azért azt semmiképpen sem szabad elfelejteni, hogy egy kisbaba van a szívünk alatt, amit mi megeszünk, vagy megiszunk, abból ő is kap, így azért a mértékletességet mindenképpen érdemes betartani.

 

Milyen hatása lehet a terhességre

Sok élelmiszer tartalmaz koffeint. Nem csak a kávé, hanem a tea, némelyik üdítő, és a csoki is, így az összes élelmiszer koffein tartalmát kell figyelembe venni.

A kismamáknak a napi megengedett koffein bevitele 300 milligramm. Ez a megengedett felső határ.

 

Milyen hatása van a babára?

A kutatások szerint, a magas koffein bevitel káros a babára nézve, és növeli a koraszülés veszélyét. A baba súlya sem fejlődik megfelelően.

Ha a terhesség során sok koffeint viszünk be a szervezetbe, akkor a szülés után a babának akár elvonási tünetei is lehetnek. Mindez azért, mert a terhesség alatt az anyag szervezetén keresztül hozzájutott az élénkítőhöz, de most hiányzik neki. Ez az ő esetében elvonási tüneteket is eredményezhet, ezért ingerlékenyebb, feszültebb, a kelleténél sírósabb is lehet. Akár hónapokig is eltarthat, mire a szervezete kidolgozza a felhalmozott koffeint, és meg tanulja nélkülözni. Ez az idő mind az anyának, mind a babának megterhelő.

 

Minden terhesség más

A terhességem két szorosan a témához kapcsolódó történetét szeretném megosztani veled. Ez persze az én tapasztalatom, de ez is igazolja, minden szervezet másként reagál…


A terhesség első trimeszterében semmilyen kávét tartalmazó élelmiszert nem tudtam elviselni magam körül! Ezt szó szerint érthetitek. A kávénak az illatától is felfordult a gyomrom azonnal. Itt igaz az a mondás, hogy a férfiak a nőkkel együtt terhesek, mert természetesen erre az időszakra a páromnak is le kellett mondani a frissen főtt otthoni kávéról. Ez persze csak az első időszakra volt érvényes, azután elmúlt.

A másik eset, a terhességem 5.-6. hónapja körül járhattam, amikor is egy délelőtt tanácsadásra kellett mennem. Aki járt már védőnői tanácsadáson, az tudja, hogy ilyenkor mindenfélét mérnek, többek között a vérnyomást is.

Minden eredményem jó volt, kivéve ez. Miután megmérte a védőnő, közölte, hogy borzasztóan alacsony, és hogy én hogyan tudtam idáig egyáltalán eljönni? Én persze közöltem viccesen, hogy a lábamon.

Az alacsony vérnyomás tipikus tünete, a szédülés, de nekem semmi bajom nem volt.

Kifejezetten javasolta, hogy felkelés után igyak meg egy kávét.

Miután közöltem vele, hogy ez már megtörtént, szóhoz sem jutott.

Az én történeteim is arra engednek következtetni, hogy minden ember más, mindenkinek a saját szervezetét kell ismernie, és figyelni rá. Lehet, hogy a nagykönyvekben minden meg van írva, hogyan kell lennie, de kis odafigyeléssel mindent kitapasztalhatunk, hogy mi jó nekünk.

kávé terhes várandós ihat ihatok

Ne maradj le kedvezményes tanfolyamainkról!

barexpert

});})(jQuery);
Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.